top of page

De in dit filmpje benoemde domeinnaam graanhof.ga is inmiddels vervangen door www.graanhof.nl

​

Wilt u ons helpen? Misschien wilt u onze flyer wel ergens neerleggen of ophangen, zodat ook anderen mogelijke geïntereseerden op de hoogte zijn van dit project.

Op 5 minuten en 35 seconden over Finsterwolde

Goed nieuws! De oogst komt eindelijk binnen…

Finsterwolde 20-08-2017

We zijn bezig met het bespreken van terugbouw van (huur)woningen in Finsterwolde.

Onderdeel van deze terugbouwbesprekingen is een kleinschalig burgerinitiatief voor koop en huur in de vorm van bijvoorbeeld een soortement van Tinyhouse/ECOlogisch initiatief. Dit betekent voor ons echter niet persé een hele kleine woning, maar een woning die zorg draagt voor een geringere ecologische voetafdruk. Wij hebben daar voorlopig de Ddacha8 woning voor op het oog zie: www.ddacha.nl. Deze woning heeft in 2015 ook de architectuurprijs gewonnen van gemeente Almere.

 

Wij hebben recentelijk bij gemeente Oldambt geïnformeerd naar welke burgerinitiatieven WEL mogelijk en gewild zijn. Het opstarten van een ecologisch verantwoord woonproject kon rekenen op een positief gehoor bij wethouder mevrouw Broekhuizen. We hebben eerder ook een gesprek gehad met de architect van de Ddacha woningen, (zie ook foto onder). Het zou ons ERG leuk lijken om in Oldambt een kleinschalig, liefst wat GROEN wooninitiatief op te zetten. We hebben dit initiatief voorlopig GRAANHOF genoemd. Dit met een knipoog naar de Groninger Graanrepubliek.

 

Inschrijven en informatie kunt u vinden via www.graanhof.ga. De website is voorlopig nog onder constructie. We zoeken voor nu wel mede trekkers/initiatiefnemers, die willen helpen om dit wooninitiatief te realiseren. Het is een project voor zowel koop als huur. En natuurlijk geschikt voor meergeneratiewonen. Alle kennis van het voorgaande traject over de wooncoöperatie is beschikbaar. Dit lijkt ons de meest geschikte vorm, om samen een woonproject op te zetten. Het betekent voor ons vooral het naleven van “Goed Noaberschap”!

 

We hebben naast gesprekken met de gemeente Oldambt en de architect, ook gesprekken in het verschiet met de Hanze Hogeschool als mogelijke ondersteunende partij voor de realisatie van dit initiatief. Echter zonder geïnteresseerden komt een burgerinitiatief niet GOED uit de startblokken.

 

Bent u geïnteresseerd om mee te helpen dit woonproject te realiseren, geeft u zich dan op via www.graanhof.ga en vermeld bij tips, dat u ook mee wilt helpen om dit initiatief van de grond te krijgen.

We hebben ook al meerdere locaties op het oog, maar willen dit graag nog met de gemeente en ook zo nodig, met de in dit gebied opererende corporaties bespreken. Een eventuele optie zou zijn om ook verder in Oost-Groningen te kijken….maar dan lopen we al VER vooruit. Voor de huur onderhouden we ook contacten met overige organisaties, want huren in zelfbeheer zou natuurlijk nog mooier zijn.

 

We zijn nu bezig met het opzetten van een stappenplan en het verkrijgen van wat opstartfinanciering…

 

Overig goed nieuws is dat we binnenkort ook wat meer laten weten over wat er gaat gebeuren met de sloopwoningen in de H.J. Siemonsstraat en wat daar mogelijk voor terug gaat komen. We zijn nu bezig dit af te stemmen met de diverse stakeholders.

Autoriteit doet voorlopige uitspraak over wooncoöperatie

Persbericht 23-10-2016

Op 19 oktober  jl. heeft de Autoriteit Woningcorporaties een voorlopige uitspraak gedaan over de klacht die de wooncoöperatie in oprichting heeft gedaan tegen Acantus.

Op 20 juli jl. is door gemeente Oldambt en woningcorporatie Acantus besloten om het project wooncoöperatie Finsterwolde voor het behoud van 22 sloopwoningen aan de H.J. Siemonsstraat eenzijdig te beëindigen, omdat het initiatief geen handtekening wilde zetten onder de projectovereenkomst met Acantus. Het burgerinitiatief heeft echter op 31 juli jl. een klacht ingediend tegen Acantus bij de Autoriteit Woningcorporaties (Aw). Inmiddels heeft het initiatief een brief hierover ontvangen.

De inspecteur van de Aw stelt: “lk heb de stukken doorgenomen en geconstateerd dat er sprake is van een groep bewoners die aannemelijk heeft gemaakt dat ze een wooncoöperatie willen

oprichten. Zo zijn er intentieverklaringen getekend door bewoners en is er een procesverslag gemaakt door Stichting Coöperatief Finsterwolde, waarin uitvoerig is beschreven hoe de wooncoöperatie wil omgaan met de woningen, de financiering en de leefbaarheid in Finsterwolde.

 

Op grond van artikel 2 in het BTIV heeft de Autoriteit Woningcorporaties (Aw) de mogelijkheid om een toegelaten instelling een aanwijzing te geven, indien zij niet tenminste € 5000,- ter beschikking stelt aan degene die aannemelijk hebben gemaakt dat zij de leden van die wooncoöperatie zullen zijn.

 

U heeft mij voldoende aannemelijk gemaakt dat u leden vertegenwoordigt van wooncoöperatie Finsterwolde i.o. en ik zal Acantus vragen om te voldoen aan deze verplichting. Mocht uit de administratie van Acantus blijken dat zij reeds een bedrag van € 5000,- ter beschikking hebben gesteld aan de wooncoöperatie Finsterwolde i.o. voor het opmaken van een coöperatieplan, kan zij hier met succes een beroep op doen.“

 

Het burgerinitiatief heeft echter meer vragen gesteld, ook over de melding die Acantus gevraagd is te  doen aan de minister, op grond waarvan de sloop voor een periode van een half jaar on hold komt, zodat, initiatiefnemers, naast de toekenning van het geldbedrag, ook daadwerkelijk een EIGEN coöperatieplan mogen maken, voor alle woningen, die niet reeds vooraf bepaald is door Acantus.

 

De uitspraak hierover moet nog volgen. Daarnaast is een vraag gesteld over de medewerking van een corporatie voor het oprichten van een coöperatie. De Aw bevestigd nl. nogmaals, dat de artikelen over de wooncoöperatie in de woningwet, dit immers niet verplicht stelt, maar volgens de Woonbond liggen er mogelijkheden voor een juridische basis in de nu nog te maken afspraken tussen huurdersorganisaties, de gemeente en de corporaties over het huurbeleid.

 

Volgens de mening van een medewerker van de Aw zou een afspraak over een wooncoöperatie  in de zogenaamde prestatieafspraken hierin leidend zijn. Omdat er nu gepionierd wordt over artikelen in de woningwet is het voorlopig helaas nog wachten op meer duidelijkheid. Wij hopen dat ook Acantus deze uitspraken wil blijven afwachten. Tot nu toe werkt de corporatie hierin goed mee.

 

Gemeente Oldambt en de huurdersorganisatie Winschoten zijn positief over de wooncoöperatie en ondersteunen het initiatief, straks hopelijk ook de corporatie, die recentelijk nog in de Volkskrant heeft aangegeven, het IDEE van de wooncoöperatie te omarmen, maar de woningen nog steeds te willen slopen. Maar in een IDEE alleen kun je niet wonen!

bottom of page